top of page

SmĂ€rthantering – Del 2 – "SlĂ€pp taget om jaget"

Uppdaterat: 23 aug. 2021

Att uppleva smĂ€rta i olika omrĂ„den i kroppen förknippar vi i regel med obehag. Ofta leder smĂ€rta ocksĂ„ till oönskade följder, sĂ„ som att vi inte kan anvĂ€nda vĂ„ra kroppar sĂ„ som vi skulle vilja. Det Ă€r vanligt att smĂ€rta pĂ„verkar hur vi kan utföra vardagliga sysslor, engagera oss i vĂ„ra fritidsintressen, utföra vĂ„ra uppgifter pĂ„ arbetsplatsen och hur vi kan vara delaktiga och engagera oss i olika aktiviteter och sammanhang i vĂ„ra vardagliga liv. SmĂ€rta har direkt eller indirekt ocksĂ„ en tendens att pĂ„verka oss i hur vi upplever oss kunna förverkliga oss sjĂ€lva i de otaliga roller vi har i vĂ„ra liv och hur vi i nuet ser vĂ„r framtid. Allt det hĂ€r Ă€r sĂ„dant som direkt eller indirekt pĂ„verkar hur vi uppfattar oss sjĂ€lva – vĂ„r sjĂ€lvbild, identitet eller ego.



Eftersom de flesta smÀrttillstÄnd med tiden gÄr över helt av sig sjÀlva eller genom att vi vidtar lÀmpliga och oftast enkla ÄtgÀrder, utmanas vÄr sjÀlvbild sÀllan över lÄng tid vad gÀller begrÀnsning och förÀndring i vÄra vardagliga liv. Vi kan sÄledes oftast ÄtergÄ till att leva vÄra liv sÄ som vi önskar göra och vÄr sjÀlvbild/identitet fÄr sig endast en tillfÀllig liten törn.


SmĂ€rttillstĂ„nd som Ă€r mer komplexa och av olika orsaker blir lĂ„ngvariga leder ofta, i olika stor utstrĂ€ckning till att vi inte kan Ă„tergĂ„ till att leva vĂ„ra vardagliga liv sĂ„ som vi tĂ€nkt, med allt vad det innebĂ€r och innehĂ„ller. Det medför helt nya utmaningar för oss som vi oftast direkt eller indirekt upplever pĂ„frestande. Jag brukar tala om att ”förĂ€ndring krĂ€ver förĂ€ndring” – för att vi ska kunna nĂ„ en förĂ€ndring i hur vi upplever vĂ„r hĂ€lsa, vĂ„ra kroppar och vĂ„r livskvalitet Ă€r vi ofta tvungna att genomgĂ„ sĂ„vĂ€l inre som yttre förĂ€ndringar. De flesta av oss inser det hĂ€r nĂ„gonstans pĂ„ ett mentalt plan nĂ€r vi verkar nĂ„ en Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd i livet, men den mentala insikten gör sĂ€llan sjĂ€lva förĂ€ndringsprocessen mindre smĂ€rtsam, sĂ€rskilt inte den inre ”pĂ„tvingade” förĂ€ndringsprocessen. Oönskad förĂ€ndring Ă€r alltid svĂ„rt och smĂ€rtsamt och vĂ„ra egon/identiteter har en tendens att göra allt de kan för att kĂ€mpa emot sĂ„dana processer, till viss del pga. ovissheten och rĂ€dslan för det okĂ€nda.


En mer eller mindre omedveten och samtidigt ytterst hotfull typ av tanke för identiteten/egot kan se ut enligt följande: ”Om jag inte lĂ€ngre kan göra si eller sĂ„, arbeta med det hĂ€r eller det dĂ€r, utöva aktivitet X eller Y, delta i dittan eller dattan etc. – vem och vad Ă€r jag dĂ„, och hur i hela fridens tid skulle detta ’vem och vad’ kunna ge mig livskvalitet och tillfredsstĂ€llelse?” En sĂ„dan hĂ€r typ av tanke Ă€r för oss oftast drivkraft nog för att upprĂ€tthĂ„lla mönster, engagemang och ageranden som vĂ„ra kroppar och nervsystem i lĂ€ngden inte mĂ„r bra av och sĂ„ledes ökar lidandet och smĂ€rtan. Eftersom alternativet ’förĂ€ndring’ ter sig Ă€nnu mer smĂ€rtsamt för egot/identiteten upprĂ€tthĂ„lls jakten pĂ„ innehĂ„ll och kvalitĂ© i livet, genom vĂ€lbekanta och trygga tanke- och kĂ€nsloprocesser och ageranden, trots att de i lĂ€ngden i sjĂ€lva verket motverkar sitt eget syfte.



NÀr vi befinner oss i en ÄtervÀndsgrÀnd, pga. smÀrta eller annan typ av sjukdom/illamÄende, Àr det enligt min uppfattning oundvikligt med sÄvÀl inre som yttre förÀndring, för att vi ska kunna trivas och kÀnna oss hemma i vÄra kroppar igen. Det hÀr Àr processer som ofta innehÄller mÄnga faser och beteendefÀllor vi bör fastna i och lösgöra oss frÄn för att komma vidare, och sÄledes behöver processerna fÄ ta sin tid. FörÀndring Àr dock mer Àn möjlig att uppnÄ. Det har jag med glÀdje, medkÀnsla och yrkesmÀssig tillfredsstÀllelse fÄtt uppleva mÄnga gÄnger, Àven fastÀn lidandet varit riktigt stort.


I min egen Ă„terhĂ€mtningsprocess frĂ„n att vara utmattad, deprimerad och Ă„ngestfylld har jag personligen ocksĂ„ fĂ„tt erfara hur en inre upplevelse av livet gradvis kan förĂ€ndras frĂ„n meningslöshet, rĂ„dlöshet och mörker till meningsfullhet, insikt och ljus. Den processen fortgĂ„r fortsĂ€ttningsvis och sĂ„klart dyker lidande i mig fortfarande upp, i kortare eller lĂ€ngre stunder. Ibland dyker det upp som gubben i lĂ„dan och ibland kryper det lĂ„ngsamt fram. En stor skillnad i mina egna upplevelser av lidande i dagslĂ€get jĂ€mfört med tidigare Ă€r dock att jag inte upplever mig överrumplas av det pĂ„ samma sĂ€tt och att jag ofta (inte alltid) tycker mig kunna lotsa mig genom det i vardagslivet med en kĂ€nsla av icke-strĂ€vsam acceptans, sjĂ€lvmedkĂ€nsla och med en kĂ€nsla av tillit till att â€Ă€ven det hĂ€r gĂ„r över” samt tillit till att hĂ€r finns en vacker lĂ€xa för mig att lĂ€ra och nĂ„got mindre vackert att slĂ€ppa taget om.



Identifikation med sjĂ€lvbilden/egot/identiteten leder oundvikligen förr eller senare för oss alla till mikro- eller makrolidande. Med identifikation menar jag att vi ser vĂ„ra tankar, idĂ©er, förestĂ€llning, Ă„sikter, kĂ€nslor, kroppar mm. som statiska och absoluta. En sĂ„dan identifikation inbegriper givetvis vĂ„ra tankar och förestĂ€llningar om oss sjĂ€lva och om vĂ„r relation till andra och omvĂ€rlden. ”Jag Ă€r en person som Ă€r pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet men inte pĂ„ det dĂ€r sĂ€ttet, tycker om det hĂ€r men inte det dĂ€r, Ă€r bra pĂ„ det ena men inte det andra, borde göra si men borde undvika att göra sĂ„, ska arbeta som dittan men inte som dattan, Ă€r del av den ena gemenskapen men inte den andra och bör sĂ„ledes ha de hĂ€r vĂ€rderingarna och prioriteringarna men inte de dĂ€r osv.” Vid lĂ„ngvarig begrĂ€nsande smĂ€rta eller sjukdom kan vi inte Ă„tergĂ„ till livet som det var innan smĂ€rtproblematiken/sjukdomen tog vid. För att komma vidare i livet och Ă„terfinna tillfredsstĂ€llelse och harmoni Ă€r det min uppfattning att det Ă€r viktigt att öka medvetenheten, utan filter, om vĂ„ra identifikationer och hur de pĂ„verkar oss i vĂ„rt mĂ„ende och i vĂ„ra handlingar i den verklighet vi lever i just det hĂ€r ögonblicket.



NÀr vi blir mer och mer medvetna om vad vi identifierar oss med blir det lÀttare att klart och tydligt se vad vi behöver slÀppa taget om och vad som vore bra att stÀrka inom oss sjÀlva för att komma vidare utgÄende frÄn var vi stÄr just nu. SÄdana insikter kan i sig vara transformativa och plötsligt öppnas dörrar som tidigare varit lÄsta eller som vi kanske inte ens noterat att existerar. Bakom dessa dörrar finns outforskade möjligheter och sÄledes existerar oundvikligen Àven gömda skatter!



Om identitet/sjĂ€lvbild/ego och hur vĂ„ra identifieringar med det skapar lidande kunde man fortsĂ€tta skriva om och resonera kring i Ă„r och dagar men det kĂ€nns nu Ă€ndĂ„ lĂ€gligt att runda av med tvĂ„ citat, det ena av Lao Tzu och det andra av Thich Nhat Hanh: ”New beginnings are often disguised as painful endings” och ”No mud, no lotus”.



I nÀsta del, del 3, om smÀrthantering kommer jag beröra primÀrt och sekundÀrt lidande. Jag kommer dÄ försöka beskriva vad dessa innebÀr och hur de tenderar manifesteras i vÄra liv nÀr livet innehÄller smÀrta och andra svÄrigheter.


// Jonas Lönnqvist, Body-Mind yada yada

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page