top of page

SmÀrthantering - Del 3 - "SmÀrta x motstÄnd = lidande"

I del 1 av den hĂ€r ”bloggserien” om smĂ€rthantering skrev jag att vi har en tendens att dra likhetstecken mellan fysisk smĂ€rta och lidande (smĂ€rta = lidande), trots att vĂ€sentliga skillnader mellan dem existerar (smĂ€rta ≠ lidande). I det hĂ€r inlĂ€gget kommer jag frĂ€mst beröra vĂ„r mĂ€nskliga tendens att skapa ett slags förstĂ€rkt lidande nĂ€r vĂ„ra liv innehĂ„ller smĂ€rta, sjukdom eller andra svĂ„righeter.


Dalai Lama uttryckte nĂ„n gĂ„ng, kanske nĂ„got klyschigt, att ”The basic thing is that everyone wants happiness, no one wants suffering.” Uttrycket ter sig vid första anblicka kanske fĂ„nigt och överdrivet sjĂ€lvklart men jag upplever samtidigt att det ocksĂ„ innehĂ„ller ett djup, med en mĂ€nsklig sanning som vi alla kan relatera till nĂ€r vi börjar utforska hur vi fungerar, kanske framför allt nĂ€r vi Ă€r med om svĂ„righeter sĂ„ som smĂ€rta. Uttrycket förmedlar att det verkar finnas en naturlig och grundlĂ€ggande drivkraft i oss mĂ€nniskor. En drivkraft som fĂ„r oss att strĂ€va mot lycka, glĂ€dje och vĂ€lmĂ„ende och som fĂ„r oss att strĂ€va bort frĂ„n lidande, smĂ€rta och överlag oönskade upplevelser. NĂ€r vi lever med utmanande omstĂ€ndigheter sĂ„ som smĂ€rta och ohĂ€lsa Ă€r det förstĂ„s en jackpot för oss mĂ€nniskor att vi har den drivkraften. Tack vare den vidtar vi Ă„tgĂ€rder vi upplever lĂ€mpliga för att komma bort frĂ„n eller minska lidandet och som vi tror för oss nĂ€rmare vĂ€lmĂ„ende. TyvĂ€rr verkar drivkraften dock ocksĂ„ ha en skuggsida. Den skuggsidan fĂ„r vi ofta uppleva nĂ€r vi lever med obehagliga omstĂ€ndigheter som ligger utanför vĂ„r kontroll och som Ă€r svĂ„ra att lösa, t.ex. lĂ„ngvarig/ihĂ„llande smĂ€rta eller sjukdom. Hur mĂ€rkligt det Ă€n vid första anblick kan verka börjar drivkraften dĂ„ ofta motverka sitt eget syfte och istĂ€llet för att hjĂ€lpa oss minska lidandet vi bĂ€r pĂ„ tenderar vĂ„rt lidande istĂ€llet frodas.



PĂ„ ett mentalt plan inser de flesta av oss att lidande hör livet till, att vi alla mĂ„ste genomgĂ„ lidande i perioder i livet. Åldrande, bortgĂ„ng, sorg, svek, uppbrott, sjukdom, smĂ€rta osv. undgĂ„r ingen och pĂ„ ett mentalt plan verkar vi kunna förstĂ„ och acceptera det. Den hĂ€r typen av lidande, det som hör livet till och som ingen kan undkomma, kan vi kalla för primĂ€rt lidande.


SekundĂ€rt lidande Ă€r en lidandeform som efterföljer det primĂ€ra lidandet och som skapas av vĂ„ra tankar (tolkningar, analyser, minnen, framtida spĂ„domar mm.) och kĂ€nslor som Ă€r förenade med de fysiska förnimmelser av smĂ€rta eller sjukdom vi upplever. Det sekundĂ€ra lidandet uppstĂ„r nĂ€r vi möter det primĂ€ra lidandet med motstĂ„nd, genom att reagera mot det bĂ„de mentalt, emotionellt och fysiskt. Vi kan ta lĂ„ngvarig nacksmĂ€rta som exempel. Det primĂ€ra lidandet Ă€r i det fallet de fysiska obehagliga förnimmelser som uppstĂ„r i nackpartiet vid ett givet ögonblick. Det sekundĂ€ra lidandet kan följaktligen uppstĂ„ mentalt i form av tankar som t.ex. ”varför just jag?”, ”jag orkar inte med det hĂ€r lĂ€ngre”, ”varför kan ingen hjĂ€lpa mig – lĂ€karna mĂ„ste ha missat nĂ„got!?”, ”tĂ€nk om det Ă€r farligt”, ”jag kommer aldrig kunna göra det dĂ€r igen”, ”tĂ€nk om jag blir invalid” osv. Emotionellt kan det sekundĂ€ra lidandet uppstĂ„ i form av obehagliga kĂ€nsloupplevelser sĂ„ som rĂ€dsla, oro, ilska och nedstĂ€mdhet. Fysiskt kan sekundĂ€rt lidande uppstĂ„ i form av det kroppsliga motstĂ„nd vi gör mot de obehagliga primĂ€ra förnimmelser som upptrĂ€der i nackpartiet. Det kan t.ex. yttra sig i form av muskulĂ€r anspĂ€nning i ett försök att skydda oss frĂ„n nacksmĂ€rtan och/eller genom att vi börjar hĂ„lla andan eller andas ytligt och oregelbundet.



Dessa former av sekundĂ€rt lidande Ă€r fullstĂ€ndigt förstĂ„eliga och mĂ€nskliga men nĂ€r vi fastnar i dem bidrar samtliga till att vĂ„r upplevelse i helhet blir tyngre och vi blir tvungna att axla en intensivare och mer kronisk form av stress. En intensivare stressrespons bidrar dessutom, rent neurofysiologiskt, till att de primĂ€ra smĂ€rtupplevelserna förstĂ€rks. I mitt blogginlĂ€gg ”LĂ„ngvarig smĂ€rta – Vad Ă€r det egentligen som pĂ„gĂ„r?” AnvĂ€nde jag mig av en ljudförstĂ€rkare och sensorlampa för att metaforiskt redogöra för hur sensitiviteten i delar av vĂ„ra centrala nervsystem kan pĂ„verkas av otaliga faktorer och sĂ„ledes pĂ„verka vĂ„ra upplevelser av smĂ€rta. SekundĂ€rt lidande och kronisk stress Ă€r definitivt faktorer som neurofysiologiskt bidrar till av vĂ„ra centrala nervsystem blir sensitivare och bidrar sĂ„ledes till att tröskeln för att vi ska uppleva smĂ€rta sjunker.



Vidyamala Burch – lĂ€rare i mindfulness och medkĂ€nsla, författare, medgrundare av ”Breathworks” och pionjĂ€r i utvecklandet av mindfulnessbaserade program i smĂ€rthantering, delar i sin bok "Living well with pain and illness" in sekundĂ€rt lidande i ytterligare tvĂ„ olika former – blockerande/undantryckande och drunknande/överidentifierande. De hĂ€r formerna innehĂ„ller olika mönster vi tenderar gĂ„ in i nĂ€r smĂ€rta Ă€r en del av vĂ„r upplevelse. UtĂ„t sĂ€tt verkar det förekomma stora skillnader mellan de hĂ€r tvĂ„ formerna av sekundĂ€rt lidande men det finns ett par vĂ€ldigt vĂ€sentliga likheter formerna emellan. En vĂ€sentlig likhet Ă€r att bĂ€gge former pĂ„ ett eller annat sĂ€tt grundar sig i ett försök att undvika smĂ€rta. En annan Ă€r att bĂ€gge former vĂ€xer ur en underliggande önskan om att vĂ„r upplevelse borde vara annorlunda Ă€n den faktiskt Ă€r. En tredje vĂ€sentlig likhet Ă€r att nĂ€r vi upplevelse- och beteendemĂ€ssigt gĂ„r in i nĂ„gon av dessa former sĂ„ har vi förlorat helhetsperspektiv, om Ă€n pĂ„ olika vis.



Blockerande/undantryckande grundar sig i uppenbart undvikande. I ett försök att fly frĂ„n upplevelsen av smĂ€rta och tillhörande obehagliga sekundĂ€ra upplevelser, gör vi vĂ„rt bĂ€sta för att utesluta en del av den verklighet vi just nu befinner oss i. Men genom vĂ„ra flyktförsök frĂ„n upplevelsen av smĂ€rta och sekundĂ€ra efterföljande obehagliga tankar och kĂ€nslor om smĂ€rtan, skapar vi mer och mer sekundĂ€ra lidandeupplevelser. De medvetna och omedvetna strategier vi anvĂ€nder oss av i vĂ„ra flyktförsök variera individer emellan men ofta inbegriper strategierna nĂ„gon form av tvĂ„ngsmĂ€ssig distraktion och undvikande. Den undantryckande formen av sekundĂ€rt lidande Ă€r lite som om vi skulle försöka fly frĂ„n vĂ„r egen skugga – En omöjlighet som Ă€r kostsam för vĂ„ra kroppar och sinnen och vi fĂ„r ofta betala rĂ€nta i form av rastlöshet och oförmĂ„ga att stanna upp och slappna av, konstant mĂ„lmedvetenhet och driftighet/presterande, Ă„ngestfylldhet, ilska och irritabilitet, emotionell och mental ”spetsighet”, förnekande, ökat kontrollbehov, beteendemĂ€ssiga och/eller substansmĂ€ssiga beroenden mm.



Den undantryckande/blockerande formen av sekundÀrt lidande klarar vi av att vidmakthÄlla ett kortare eller lÀngre tag, beroende pÄ vÄra energidepÄer, men i lÀngden Àr det en utmattande strategi som tömmer vÄra energidepÄer och förr eller senare synliggörs illusionen vi skapat. Som metafor kan vi ta som exempel att vi stÄr i pool och pressar ner en stor badboll under vattenytan med vÄra hÀnder. Vi klarar av det ett bra tag men mÄste konstant jobba med vÄra armmuskler för att hÄlla illusionen om att badbollen inte existerar vid liv och förr eller senare Àr vi tvungna att slÀppa taget och dÄ dyker badbollen upp igen och stöter till vÄra plyten.



FrĂ„n att ha befunnit oss i en blockerande/undantryckande form av sekundĂ€rt lidande kastas vi nu över till den totala motsatsen och ”drunknar i” eller överidentifierar oss med vĂ„r smĂ€rta och vĂ„rt lidande. Den hĂ€r formen av sekundĂ€rt lidande yttrar sig annorlunda och karakteriseras ofta av att vi övervĂ€ldigas av och försjunker oss i vĂ„r smĂ€rta och vĂ„rt lidande. Plötsligt kĂ€nns det som om ingenting annat Ă€n smĂ€rta och lidande existerar och den upplevelsen ackompanjeras ofta av t.ex. orkeslöshet, nedstĂ€mdhet, hopplöshet, uppgivenhet, inaktivitet, fysisk och mental passivitet, initiativlöshet, motivationsbrist, offermentalitet och katastroftankar och -kĂ€nslor. Efter att vi har befunnit oss ett tag i den drunknande/överidentifierade formen av sekundĂ€rt lidande Ă„terfĂ„r vi lite krafter och energi och vi bĂ„de kan och vill börja vara mer aktiva igen. I ett tag upplever vi oss Ă„ter mer balanserade igen men ”inövade” beteendemönster Ă€r listiga som rĂ€var och envisa som Ă„snor och innan vi vet ordet av Ă€r vi tillbaka i att blockera/undantrycka. Cirkeln Ă€r sluten och vi försöker Ă„ter fly frĂ„n vĂ„r egen skugga, tills vi Ă„ter drunknar och inte kan uppfatta nĂ„got annat Ă€n vĂ„r skugga igen.



Det hĂ€r Ă€r ett upprepande mönster de flesta av oss lever enligt nĂ€r livet innehĂ„ller smĂ€rta, sjukdom eller andra oönskade omstĂ€ndigheter. NĂ€r vi börjar utforska vĂ„r tillvaro med öppenhet och nyfikenhet börjar vi ocksĂ„ notera att sinnet tenderar tycka att mer eller mindre varje ögonblick skulle kunna finslipas lite grann, oavsett hur bra vi objektivt sett Ă€n har det. Det hĂ€r ögonblicket, sĂ„ som det faktiskt Ă€r, Ă€r för sinnet och egot sĂ€llan helt fullstĂ€ndigt. Det verkar alltid finnas nĂ„gonstans att gĂ„, nĂ„gonting att göra, nĂ„gonting att Ă€ndra eller nĂ„gonting att uppnĂ„. Vi har medvetet och omedvetet en idealbild av hur vi sjĂ€lva och vĂ„ra medmĂ€nniskor ’borde’ vara, tĂ€nka och kĂ€nna och en idealbild av hur tillvaron i stort ’borde’ vara. NĂ€r ett ’borde’ existerar i vĂ„r upplevelse innebĂ€r det Ă€ven att vĂ„r upplevelse innehĂ„ller en delvis bristande acceptans gentemot tillvaron i nuet, sĂ„ som den faktiskt Ă€r, samt en strĂ€van mot ett framtida idealögonblick som inte existerar just nu. En upplevelse av strĂ€van och icke-acceptans innebĂ€r att vi lever i konflikt med oss sjĂ€lva och med tillvaron, och konflikt innebĂ€r stress och lidande.



Oavsett om vi Àr tvungna att leva med smÀrta, sjukdom och/eller andra svÄrigheter eller inte, lever de flesta av oss i nÄgon typ av flaxande mellan att blockera ut/undantrycka nÄgot ur vÄr upplevelse och att drunkna i/överidentifiera oss med nÄgot i vÄr upplevelse. NÀr smÀrta och sjukdom Àr en del av livet Àr sannolikheten dock stor att de tvÄ sekundÀra lidandeformerna Àr lÀttare för oss att iaktta, i och med att det primÀra lidandet dÄ Àr mer uppenbart men oavsett smÀrta och sjukdom eller ej existerar i de flesta av oss en strÀvan mot ett ideal, mot ett ögonblick som Àr aningen mer fullkomligt Àn det ögonblick som pÄgÄr just nu.



I nÀsta del, del 4, om smÀrthantering kommer jag beröra pro-aktivitet (dvs. medvetet agerande) och re-aktivitet (dvs. inlÀrt automatiskt agerande). Jag gÄr dÄ in pÄ hur vi kan minska vÄrt lidande nÀr vi lever med smÀrta och sjukdom, genom att gÄ frÄn re-aktion till pro-aktion och genom att bryta cirkeln med undantryckande/blockerande och överidentifierande/drunknande.


// Jonas Lönnqvist, Body-Mind yada yada

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page